wtorek, 17 lipca 2012

Łopatka w sosie z ryżem

Pomysł na obiad. W sumie robię to dopiero drugi raz, ale uwielbiam to danie....

Łopatka w sosie z ryżem:

Składniki:

  •  ok 30 dag łopatki bez kości
  •  2 woreczki ryżu
  •  3 łyżki oleju lub oliwy
  •  1 większa cebulka
  •  1 czubata łyżka mąki  pszennej
  •   łyżeczka słodkiej papryki ( oraz pół ostrej jeśli ktoś lubi )
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  sól, pieprz

Wykonanie:

 Łopatkę kroimy w kostkę większą lub mniejszą, wrzucamy na patelnię lub od razu w rondelku  podsmażamy na oleju często mieszając aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, rumienimy ją dość mocno. Kiedy mięso będzie podsmażone a cebulka zmięknie dodajemy bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
Przykrywamy rondelek i gotujemy mięsko w wywarze, na bardzo wolnym ogniu, aby sos nie wrzał, lecz lekko "pyrkał" .
Cały czas powinien wynosić około godziny ( aby mięso rozpływało się w ustach), więc między czasie gotujemy dwa woreczki ryżu według przepisu na opakowaniu.
W czasie gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy także paprykę.
Pod koniec gotowania łyżkę mąki wsypać go jakiegoś kubka po czym dodaj odrobinę wody, aby rozmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy chochelkę sosu i mieszamy. Do lekko wrzącego sosu dodajemy tą mieszankę, mieszamy, aby sos zgęstniał. Po czym około 10 minut dalej gotujemy sosik.
Na talerz nakładamy ryż, dodajemy sosu i jemy :).. Smacznego ;))))))
Mam nadzieję, że będzie smakowało :).




1 komentarz:



  1. ok 30 dag łopatki bez kości
    2 woreczki ryżu
    3 łyżki oleju lub oliwy
    1 większa cebulka
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    łyżeczka słodkiej papryki ( oraz pół ostrej jeśli ktoś lubi )
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól, pieprz

    Kiedy mięso będzie podsmażone a cebulka zmięknie dodajemy bulion z liściem laurowym i
    zielem angielskim. Jaki bulion ????

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj